افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی به طور مداوم به درستی و نادرستی توجهی به حقوق و احساسات دیگران نشان نمیدهد. این افراد تمایل دارند عمدا دیگران را عصبانی یا ناراحت کنند و از دیگران به شدت با بیتفاوتی و ظالمانه سو استفاده کنند. این افراد فاقد پشیمانی هستند یا از رفتار خود پشیمان نیستند.
افراد مبتلا اغلب قانون را زیر پا میگذارند و مجرم میشوند. آنها ممکن است دروغ بگویند، رفتار خشونت آمیز یا تکانشی یا هیجانی داشته باشند و دچار سو مصرف مواد مخدر و الکل شوند. آنها در انجام مسئولیتهای مربوط به خانواده، کار یا مدرسه مشکل دارند.
این افراد میتوانند فریبنده کاریزماتیک و جذاب باشند.
در این مقاله قصد دارم یکی از 10 اختلالات شخصیت یعنی اختلال شخصیت ضد اجتماعی را معرفی کنم و علائم و نشانهها، نحوه تشخیص و درمان را بیان کنم.
آگاهی بیشتر از همه اختلالهای شخصیت
علائم
علائم اختلال شخصیت ضد اجتماعی عبارتند از:
- نادیده گرفتن حق و باطل.
- دروغ گفتن برای سوء استفاده از دیگران.
- عدم همدلی و احترام به دیگران
- استفاده از جذابیت یا شوخ طبعی برای سواستفاده از دیگران برای منافع شخصی یا لذت.
- داشتن حس برتری .
- مشکل داشتن با قانون و هنجارها، از جمله رفتار مجرمانه.
- رفتار خصومت آمیز، تهاجمی، خشونت آمیز و تهدید کننده برای دیگران.
- عدم احساس گناه در مورد آسیب رساندن به دیگران.
- انجام کارهای خطرناک بدون توجه به امنیت خود یا دیگران.
- بیمسئولیتی و ناتوانی در انجام مسئولیتهای کاری یا مالی.
تشخیص اختلال شخصیت ضد اجتماعی
این اختلال در بزرگسالان یعنی 18 سالگی به بعد تشخیص داده میشود. بزرگسالان مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی معمولاً علائم اختلال سلوک را قبل از 15 سالگی از خود نشان میدهند. علائم اختلال سلوک شامل مشکلات رفتاری جدی و مداوم است، مانند:
- پرخاشگری نسبت به مردم و حیوانات.
- تخریب اموال.
- دروغ و بی صداقتی.
- سرقت.
- نقض جدی قوانین.
اختلال شخصیت ضد اجتماعی یک بیماری مادام العمر در نظر گرفته میشود. اما در برخی از افراد، علائم خاصی (به ویژه رفتارهای مخرب و مجرمانه) ممکن است در طول زمان کاهش یابد. مشخص نیست که آیا این کاهش نتیجه تأثیر پیری بر ذهن و بدن آنها، افزایش آگاهی از تأثیر رفتار ضد اجتماعی بر زندگی آنها است یا عوامل دیگر.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی به احتمال زیاد خودشان به تنهایی به دنبال کمک و درمان نمیروند. اگر مشکوک هستید که یکی از دوستان یا اعضای خانواده به این اختلال مبتلا باشد، به آرامی به آن شخص پیشنهاد دهید که از یک ارائه دهنده سلامت روان مانند روانپزشک یا روانشناس مراجعه کند و کمک بگیرد.
درمان اختلال شخصیت ضد اجتماعی
هیچ درمان مشخصی برای اختلال شخصیت ضد اجتماعی وجود ندارد. درمانهایی مانند دارو درمانی یا روان درمانی ممکن است به کنترل رفتارهای خاص کمک کند. مطالعات نشان میدهد که علائم اختلال شخصیت ضد اجتماعی در سنین 24 تا 44 سالگی بدترین حالت ممکن میرسد، سپس بعد از 45 سالگی کاهش مییابد.
دارو برای درمان اختلال شخصیت
داروهایی که به افراد مبتلا به پرخاشگری، افسردگی یا خلق و خوی نامنظم نیز به افراد اختلال شخصیت ضد اجتماعی میتواند کمک میکند.
- داروهای ضد افسردگی که میتوانند سطح سروتونین را در مغز فرد تنظیم کنند. به عنوان مثال میتوان به سرترالین و فلوکستین اشاره کرد .
- داروهای ضد روان پریشی که میتوانند رفتار خشونت آمیز یا پرخاشگری را کنترل کنند. به عنوان مثال میتوان به ریسپریدون و کوتیاپین اشاره کرد .
- تثبیت کنندههای خلقی، که به مدیریت تغییرات شدید در خلق و خو یا رفتار کمک میکنند. به عنوان مثال میتوان به لیتیوم و کاربامازپین اشاره کرد .
مقالههای مرتبط:
آگاهی بیشتر در مورد انواع و درمان افسردگی
آموزش مهارت مدیریت و کنترل خشم
روان درمانی
درمان شناختی رفتاری نوعی روان درمانی است که بر تغییر تفکر و رفتار فرد تمرکز دارد. به افراد کمک کند تا در مورد اینکه چگونه رفتار آنها بر دیگران تأثیر میگذارد فکر کنند. درمان فردی، گروه درمانی یا خانواده درمانی نیز به این افراد کمک میکند.
من را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید
منابع:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/antisocial-personality-disorder/symptoms-causes/syc-20353928https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9657-antisocial-personality-disorder
بدون دیدگاه