مشاورهی پیش از ازدواج یا مشاورهی ازدواج، بخشی از زوجدرمانی به شمار میآید. هدف اصلی مشاورهی قبل از ازدواج، گرفتن پاسخ مثبت یا منفی از روانشناس برای ازدواج نیست. هدف اصلی مشاوره پیش از ازدواج، راهنمایی و کمک به مراجعان برای انتخاب همسر مناسب است. روانشناس در مشاورهی ازدواج تلاش میکند تا بینش افراد نسبت به خودشان، طرف مقابل، وظایف و مسئولیتهای زندگی مشترک عمیقتر و آگاهانهتر شود. جلسه مشاورهی پیش از ازدواج معمولا به صورت زوج برگزار میشود. پس در این جلسه حضور مرد و زن در کنار هم یک نیاز است. اما اگر یکی از طرفین برای حضور مشکل داشته باشد میتوانیم این جلسات را به صورت فردی برگزار کنیم .
هدف مشاوره پیش از ازدواج چیست؟
1-بررسی آمادگی طرفین برای ازدواج
2-سنجش و ارزیابی سلامت روان زوجین
3-بررسی تفاوتها و ویژگیهای مشترک طرفین و خانوادههایشان
4-ارزیابی میزان شناخت افراد از وظایف و حقوق نقش به عنوان همسر
5-بررسی میزان آشنایی زوجین با مهارتهای زندگی و روابط میانفردی
6-کمک به تصمیمگیری در خصوص ازدواج
8-آموزش مهارتهای زندگی
چگونگی انجام جلسات مشاوره
در جلسه مشاوره ازدواج روانشناس با انجام مصاحبهی بالینی به شناختی کلی از شرایط طرفین دست مییابد. سپس با بهرهگیری از آزمونهای معتبر علمی به سنجش و ارزیابی زوجین میپردازد. این آزمونها با هدف ارزیابی سلامت روانی، شناخت تفاوتها و ویژگیهای مشترک زوجین و احتمال موفقیتآمیز بودن ازدواج را ارزیابی میکند. با این حال آزمونها قطعیت ندارند و روانشناس با تمرکز روی گفتههای زوجین به شناخت دقیق و جامعی از آنها میرسد.
روانشناس در مشاورهی ازدواج، به سنجش و ارزیابی تفاوتهای زیربنایی شخصیت زوجین میپردازد. در این جلسه زوجین دربارهی خودشان، سبک زندگی، خانواده، ویژگیهای شخصی، معیارهای انتخاب همسر، انتظارات، خطوط قرمز و احساساتشان با روانشناس سخن میگویند. این گفتهها و ارزیابیهای روانشناختی انجام شده به روانشناس کمک میکند تا چشماندازی را از آیندهی زوجین در صورت ازدواج، برایشان ترسیم کند. در این مرحله، روانشناس میتواند میزان موفقیت ازدواج را ارزیابی کند. روانشناس زوجین را در خصوص موانع و چالشهای ازدواج آگاه میکند اما به آنها نمیگوید که باید ازدواج کنند یا نکنند. وظیفهی روانشناس در مشاوره پیش از ازدواج آگاهسازی زوجین است.
آیا انجام مشاوره پیش از ازدواج ضروری است؟
با وجود اینکه برخی از زوجین مشاوره پیش از ازدواج را جدی نمیگیرند، انجام مشاوره قبل از ازدواج یک نیاز اساسی است. هنگامی که طرفین هدفی به نام ازدواج را به عنوان هدف مشترک در نظر میگیرند باید به شناخت بیشتری از هم برسند. در این شرایط نیاز است صبور باشند و منطق را در کنار عشق در نظر بگیرند. در این شرایط میتوانند پیش یک روانشناس بروند و مشاورهی ازدواج بگیرند. تا با شناخت از باورها، سلیقهها، خواستهها، تفاوتها و … بتوانند فردی را که برای ازدواج انتخاب کردهاند بهتر بشناسند. زوجین با آرزوی خوشبختی با هم ازدواج میکنند. پس کمک گرفتن از یک متخصص میتواند راهکار خوبی برای شناخت همسر و ارزیابی میزان موفقیت ازدواج باشد.
برخی از مشکلاتی که در صورت بروز آن حتما باید مشاوره قبل از ازدواج گرفت
- مشکلات عاطفی و روابط میانفردی
- زناشویی و نگرشها در این زمینه
- خشم و پرخاشگری
- بدبینی
- سلطهگری
- اعتیاد و سوء مصرف مواد
- دخالت نادرست خانوادهها
- اختلالات روانشناختی
مقالات مرتبط:
[…] خودخواهی به روابط خود کمک کنید.افراد متواضع به عنوان همسران مثبتتر ارزیابی میشوند. تواضع یکی از عناصر مهم برای موفقیت در روابط استاوقات […]
[…] عبور کنیم و یک رابطهی صمیمانه را بازسازی کنیمدر مورد تشکیل خانواده خودمان هم دههی سیسالگی دههی مهمی است. در این دهه […]
[…] زمانی که تصمیم میگیری از یک مشاور و روانشناس کمک بگیری باز هم از موضوع امتناع میکند و پیش مشاور هم […]
[…] چرا مشاوره پیش از ازدواج لازم است؟ […]