آیا شما نیز از آن دسته افرادی هستید که وقتی میخواهید درمورد موضوعی تصمیم بگیرید، دچار استرس میشوید و آخرش هم از فرط دودلی و تردید، به هیچ نتیجهی مشخصی نمیرسید؟ آیا هروقت تصمیمی میگیرید، بعدش مدام به این فکر میکنید که باید طور دیگری تصمیم میگرفتید؟اگر حسابی در تصمیم گیری مشکل دارید، در ادامه با من همراه باشید تا برایتان از فوتوفنهای تصمیم گیری بگویم. با این چند توصیه قطعا میتوانید با اطمینان بیشتری تصمیم بگیرید.
توصیه های تصمیم گیری بهتر:
اگر حسابی در تصمیم گیری مشکل دارید، در ادامه با من همراه باشید تا برایتان از فوتوفنهای تصمیم گیری بگویم. با این چند توصیه قطعا میتوانید با اطمینان بیشتری تصمیم بگیرید.
برای تصمیم گیری بیش از حد فکر نکنید
به تحلیل افراطی یا فکر کردن بیش ازحد درمورد چیزی، «فلج تحلیلی» گفته میشود. بسیاری از افراد بهگونهای افراطی و بیش ازحد روی جزئیات تمرکز میکنند و دقیقا به همین علت قادر به تصمیم گیری درست نیستند. نباید وقتتان را بیش ازحد روی تحلیل جزئیات تلف کنید. پس درمورد جزئیات کم اهمیتی که ممکن است بعدا اشتباه از آب دربیایند، وسواس به خرج ندهید.ببینید تصمیمتان تا چه حد قابل بازپسگیری است.
دو نوع تصمیم وجود دارد
- الف)تصمیماتی که میتوانید پسشان بگیرید
- ب)تصمیماتی که نمیتوانید پسشان بگیرید
این نکته را به ویژه در تصمیمات مربوط به کسبوکارتان در نظر بگیرید تا سریعتر بتوانید به تصمیم مشخصی برسید. اگر با تصمیمی مواجه هستید که پس از اتخاذ قابل بازپسگیری است، وقتتان را بیهوده با وسواس و بلاتکلیفی هدر ندهید. تصمیم بگیرید، تصمیمتان را اجرایی کنید، پیامدهای به دست آمده را بسنجید و اگر لازم شد، در تصمیمتان تجدیدنظر کنید.
برای تصمیم های خود محدودیت زمانی قائل شوید
همانطور که گفته شد، فکر کردن بیش ازحد موجب فلج تحلیلی میشود و در برخی افراد میتواند پیامدهای مخربی همچون بیخوابی نیز به همراه داشته باشد. پس چه بهتر که برای تصمیمگیری درمورد هر موضوعی یک محدودیت زمانی معقول قائل شوید. در این صورت مجبور خواهید بود که کمتر در حاشیه سیر کنید و به جای فکر کردن به چیزهای متفرقه و بیربط، حواستان را به موضوع اصلی بدهید. وقتی تحت فشارِ محدودیت زمانی قرار بگیرید، سعی خواهید کرد که ضمن بررسی جوانب مثبت و منفی قضیه، زودتر به نتیجه برسید.
از روش ۱۰-۱۰-۱۰ استفاده کنید
از خودتان بپرسید که ۱۰ دقیقهی دیگر، ۱۰ ماه دیگر و ۱۰ سال بعد، چه احساسی درمورد تصمیم الانتان خواهید داشت؟ این استراتژی کمکتان خواهد کرد تا درمورد عواقب یا منافع کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدتِ تصمیماتتان خوب فکر کنید. هرچه بیشتر از این استراتژی کمک بگیرید، میتوانید در اتخاذ تصمیمات سریع، با اعتماد به نفس بیشتری عمل کنید، چرا که به این ترتیب تمامی جوانب قضیه را در نظر گرفتهاید.
الگوهای موجود در تجارب گذشتهتان را شناسایی کنید
بسیاری از مسائلی که در طول روز با آنها مواجه میشویم، خیلی شبیه ماجراهایی هستند که تا الان بارها تجربه کردهایم. اگر این مسئله را درک کنید، میتوانید طیفی از تجارب گذشتهی خود و پیامدهایشان را سریعا در ذهنتان ترسیم کنید و براین اساس درمورد موضوع مورد نظرتان، به تصمیم درستتری برسید. با تمرین و تکرار این استراتژی خواهید دید که قدرت تصمیمگیریتان بهتدریج سریعتر و باکیفیتتر خواهد شد..
از تجارب دیگران استفاده کنید
بهدنبال کتابها و زندگینامههایی بگردید که از لحاظ محتوا با وضعیتی که اکنون تجربه میکنید، ارتباط داشته باشند. مثلا اگر در تصمیمگیری برای کسبوکارتان دچار مشکل هستید، میتوانید درمورد تصمیماتِ کاریِ صاحبان شرکتهای معروف مطالعه کنید. همچنین توصیه میشود که با تعدادی از دوستانتان که صاحب شرکت هستند، مشورت کنید تا درنهایت دستتان بیاید که هر تصمیمی احتمالا به کجا ختم خواهد شد. خلاصه اینکه باید عواقب تصمیماتتان را به روشنترین شکل ممکن درک کنید. البته چه بهتر که در کنار رجوع به عقل و منطق، از ندای درونتان نیز غافل نشوید..
برای تصمیم گیری های کوچک، روش مشخصی داشته باشید
خستگیِ ناشی از تصمیمگیریهای طولانی، یکی از علتهای عدم تمرکز است و موجب کاهش انرژی ذهنی میشود. گاهی در طول روز باید صدها تصمیم جزئی بگیریم و همین باعث میشود که نتوانیم بهخوبی تمرکز کنیم. راه حلش این است که برای خرده تصمیمات روزمرهتان، روش مشخصی داشته باشید تا به خاطر مسائل کوچک به نفسنفس نیفتید. با تهیهی فهرست کار و پرورش عادات ذهن آگاهی میتوانید تا حد زیادی به خودتان کمک کنید تا هروقت که با یک تصمیم مهم و جدی روبهرو میشوید، بتوانید با تمرکز کامل تصمیم بگیرید..
مشکلات و راه حل احتمالی خود را بنویسید
هروقت که خودتان را در تصمیمگیری عاجز دیدید، مشکل خود و راه حلهایی را که در ذهن دارید، روی کاغذ بیاورید. بعد جدولی درست کنید و مزایا و معایب هر کدام از راه حل ها را یادداشت کنید سپس به مزایا و معایب نمره ای از ده بدهید و همهی این نمرهها را با هم جمع کنید و سپس نمرههای معایب را از مزایا کم کنید نمره بدست آمده نمره هر راه حل است به این روش به صورت کاملا عینی متوجه میشوید که کدام را حل مناسبتر برای تصمیم گیری شما است.
مقالات مرتبط:
[…] یاد بگیری تمرکز کنی. چندتا هدف که واقعاً برایت مهماند انتخاب کن و با تمام وجود روی آنها تمرکز کناز ریسک نترس! هنوز هم […]
[…] 6.تصمیم گیری بهتر […]
[…] کمی وجود دارد که واقعا منحصر به فرد هستند و اکثر تصمیمات قابل اصلاح […]
[…] کاهش توانایی در تمرکز و تصمیم گیریها […]
[…] 6-کمک به تصمیمگیری در خصوص ازدواج […]
[…] که فقط توسط افراد درگیر رابطه شناخته میشوند و تصمیم گیری میشوند، نه توسط افراد دیگر و فضول! وقتی شریک زندگی […]
[…] عصبانیت هیچ تصمیم بزرگ و مهمی […]
[…] شدن با مشکلی در محل کار، قبل از شرکت در امتحان یا قبل از تصمیم گیری مهم، نگران شوند. در این مقاله به تعریف، نشانهها، […]
[…] چگونه بهتر تصمیم بگیریم؟! […]